Author: admin

ABRAR

Kursus Pendek Penghasilan Pelbagai Sandwich

Terlalu banyak peluang belajar secara online yang boleh kita dapati sekarang. Kemahiran memasak pun boleh belajar secara online. Namun, bagi yang suka belajar secara bersemuka anda boleh pertimbangkan kursus pendek yang ditawarkan oleh Kolej Komuniti yang dibuka untuk orang awam ini. Salah satunya kursus pendek penghasilan pelbagai sandwich. Lama juga saya mencari ruang masa yang […]

Read More
belajar kemahiran secara online percuma & berbayar
ABRAR

Kursus Kemahiran Secara Online Percuma & Berbayar

Mesti ada yang dah pernah dengar laman web seperti Udemy dan Domestika kan? Jika ini pertama kali anda dengar, saya ingin kongsikan laman web untuk anda belajar kemahiran tertentu dengan berguru. Mungkin ada juga laman web lain, tetapi saya baru kenal dua laman web popular ini dan saya teruja nak kongsikan bersama. Selain daripada menyertai […]

Read More
sihat bukan sekadar ubat
Baca Buku Gaya Hidup Kesihatan

Sihat Bukan Sekadar Ubat

Nikmat kesihatan antara nikmat yang paling mahal buat manusia. Dengan statistik obesiti dan penyakit kronik yang semakin meningkat, julat umur yang menghidap juga semakin besar. Kos perubatan yang rawatan pun bukan calang-calang. Tentang buku Sihat Bukan Sekadar Ubat Tajuk Buku: Sihat Bukan Sekadar UbatPenulis: Dato’ Dr. SuriyakhatunPenerbit: Puteh PressHarga: RM25.00 Ilmu Asas Penjagaan Kesihatan Jika […]

Read More
kesan normabaharu terhadap kesihatan kanak-kanak
Gaya Hidup

Kesan Norma Baharu Terhadap Kesihatan Kanak-kanak.

Kehidupan norma baharu memberi kesan yang sangat perit kepada ekonomi setiap keluarga di seluruh dunia. Berapa ramai ketua keluarga yang kehilangan pendapatan sekaligus pekerjaan akibat kesan wabak ini. Namun, kanak-kanak turut tidak terkecuali. Merekalah yang paling terkesan kerana melalui situasi ini ketika sedang membesar dan masih bergantung harap dengan ibubapa. Jangan abaikan kesan norma baharu […]

Read More
kemahiran empati dalam Kekok
Baca Buku

Kemahiran Empati dalam Kekok

Semakin banyak kesedaran tentang kesihatan mental dijalankan sejak negara kita dilanda pandemik COVID-19. Inilah hikmah PKP (Perintah Kawalan Pergerakan). Semua orang semakin cakna tentang kesihatan mental. Malah ramai yang makin sedar stigma masyarakat tentang sakit mental adalah gila perlu diperbetulkan. Tentang Buku Kekok Buku ini ditulis oleh seorang psikologis klinikal, Akif Basri yang telah banyak […]

Read More
guru al-quran pertama
Parenting

Guru Al-Quran Pertama

16 Mei 2021. Selamat Hari Guru! Sejak kecil saya memang alert dengan tarikh ni sebab ibu dan ayah merupakan guru. Masa tu yang seronoknya Hari Guru ni sebab bila balik rumah akan ‘tolong’ ibu ayah buka dan baca satu persatu ucapan anak didik mereka. Kiranya kami adik-beradik menumpang kegembiraan ibu ayah dapat hadiahlah. Siapa tak […]

Read More
ABRAR

Projek Personal: Siri Belajar Dari Tokoh

Salam 29 Ramadan 1442 Hijrah. Sekitar tahun 2017 atau 2018, saya mulakan projek Siri Belajar Dari Tokoh ini. Saya kurang ingat saya mulakan menulis di Facebook Profile dahulu atau blog ini. Tapi kebanyakan masa saya akan membuat hantaran ke Facebook dahulu kemudian barulah saya pindahkan ke blog. Apakah Projek Siri Belajar Dari Tokoh ini? Sengaja […]

Read More
Parenting

Pengalaman Play Conference 2019

Berapa kali snap baru dapat gambar elok. Masa bujang dulu adik-adik jadi mangsa. Dah berkeluarga ni nasib baik ada jejaka rajin melayan😍. Maklumlah kita tak fotogenik😆 Anak-anak pun angkut sekali. Dewan je diorang tak boleh masuk. Tapi ada aktiviti kat luar. Tentatif ummi pun sangat fleksibel. Mak-mak yang ada anak kecil tak risau pasal menyusu. […]

Read More
Alam Inspirasi

Ar-Rahman Ada Dalam Setiap Nafas

Nikmatnya bernafas. Pagi ini kita bangun dari tidur dan kita masih bernafas. Alhamdulillah. Bernafas indikator masih bernyawa. Bernafas tidak perlu dipaksa. Ia tindakan refleks. Tidak perlu menyusun dan berfikir untuk bernafas. Bahkan tidak perlu merancang bila perlu bernafas dan bila perlu menghentikannya. Ketika jerebu melanda, begitu terasa perbezaan bernafas. Masih bernafas. Namun seolah tidak memberi […]

Read More
Parenting

Sayonara SUCI

Alhamdulillah. Ingatkan dah boleh move on. Tapi sebak pula bila edit video ni. Buat jugalah, untuk kenang-kenangan. Gitulah jadi orang sentimental ni. Nak move on benda yang paling kena kerja keras😅😅😅 Minggu-minggu akhir, emosi macam cuaca jugak. Maklumlah, musim hujan sekarang ni kan😂😂😂 Kalau boleh kita nak semua dalam genggaman kita. Orang yang kita sayang […]

Read More